• Sergei Pedersen

Mennesker og maskiner

Oppdatert: 11. des. 2018


I det tjueførste århundre har vi opplevd en eksponentiell utvikling innen teknologi og dens påvirkning på vår hverdag. Søkemotorer og smarttelefoner revolusjonerte vår tilgang til informasjon og devaluerte kunnskap. Når alle har tilgang på tilnærmet den samme informasjonen, så forskyver verdien seg bort fra hvor mye en besitter til hvordan en anvender den.


Internett og dens plattformer for både sosial tilstedeværelse og handel har fremprovosert nye forretningsmodeller, hvor de som ikke finnes på nettet risikerer å slutte å eksistere i sin helhet. Konsumenter av varer og tjenester forventer at bedrifter følger utviklingstrender og straffer de bedriftene som ikke klarer å omskifte sin struktur og henge med.


Det har dermed blitt ett enormt press for kontinuerlig utvikling og læring i både bedrifter, dens ansatte og samfunnet i sin helhet. Mennesker flest besitter en naturlig treghet til utvikling. Dette er spesielt fremtredende i vår tidsalder hvor ingen rekker å være oppdatert på alt, selv ikke engang innen vårt eget fagfelt.


Kunstig intelligens og dens verktøy som lyd-, video- og mønstergjenkjenning har på sin side kun startet å fremvise sitt potensiale. Derimot opplever vi allerede å befinne oss i en periode hvor automatiserte programmer starter å ta over jobber og posisjoner til erfarne, dyktige mennesker.


Denne utviklingen har for mange skapt et tankesett av at vi er i en ny epoke av darwinistisk utvikling: menneske mot maskin. Ken Jennings var en uslåelig menneskelig kunnskapsdatabase med 74 strake seire i kunnskapsspillet Jeopardy. I 2011 tapte han til IBM Watson, en kunstig intelligens. Det som var unikt med dette var ikke at en maskin kunne hente frem mer informasjon, men at dens språkprosessering tillot den å forstå stilte spørsmål på varierte, naturlige fremstillinger. Ken Jennings bemerket hendelsen med en overgivelse av stafettpinnen til «våre computerdrevne overherrer.»


På sin side møtte sjakklegenden Garry Kasparov sin overherre allerede i 1997, hvor IBM Deep Blue vant over han i en arrangert konkurranse. Men i motsetning til Jennings, så stilte han seg positiv og interessert i utviklingen. Selv for FIDE sin benevning av kampen som «Menneske mot maskin», så lagde Kasparov en dokumentar som het «Kasparov og maskinen».


Kasparov utviklet videre ideen til å omfavne denne utviklingen og skapte kentaur-sjakk, et symbiotisk samarbeid hvor menneske og maskin spilte mot andre lignende par. Dette løftet sjakkspillet til et nivå hvor verken maskin eller menneske kunne slå kentaurer i isolasjon.


Det er holdningen og tilnærmingen til Kasparov jeg føler vi må imitere. Teknologi er ikke en trend, men en uunngåelig realitet av vår evolusjon. Kunstig intelligens er kanskje det aller nyeste aspektet av denne utviklingen, men veldig mange kunne økt sin konkurranseevne gjennom betydelig enklere grep. Det finnes fortsatt bedrifter som bruker post-it lapper for notater eller skriver timelister manuelt.


Mye skyldes at det er så mye informasjon der ute at det er vanskelig å konsumere alt og forstå hva som appellerer til ens situasjon. Hva en skal høre på og hva en skal prøve ut. Mitt mål er å formidle det verdiskapende budskapet til teknologi på en enkel og forståelig måte, slik at andre kan ta det enkelt i bruk og ikke være hester når bilene kommer, men deres sjåfører.

16 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle